Toendra-zwaan - een zeldzame maar zeer luidruchtige jager

De vliegende toendrazwaan met een gele markering op de zwarte snavel is niet alleen een mooie, maar ook een zeldzame verschijning. Vogels worden vermeld in het Rode boek en het fotograferen ervan is verboden. Meer feiten en nuttige gegevens over bevederd wit zijn te vinden in ons artikel.

Kenmerken van het formulier

Deze vogel uit de familie van eenden heeft twee namen: klein en toendra. De laatste naam is gekoppeld aan de territoria waarin hij leeft. Deze vogels voelen zich vrij in de Europese toendra. Eerder woonde de vogel ook op het schiereiland Kola, maar nu zul je haar daar niet tegenkomen. Maar de stem van de toendrazwaan is te horen op eilanden als Vaigach, Novaya Zemlya en Kolguev.

Onderzoekers identificeren twee populaties van dergelijke zwanen: westelijk en oostelijk. Dergelijke vogels verschillen alleen op plaatsen waar ze graag tijd en winter doorbrengen. De westerse bevolking geeft bijvoorbeeld de voorkeur aan Frankrijk, Nederland en het VK, en het oosten geeft de voorkeur aan Aziatische staten. Het aantal vogels in de westerse populatie is gedeeltelijk hersteld, terwijl de oostelijke alleen nog in het herstelproces zit. Over het algemeen heeft deze soort een categorie 5 in het Rode Boek, dat wil zeggen een "herstellende soort".

De meest typische plaatsen om te nestelen in een kleine zwaan zijn open waterlichamen. Hij houdt van zwemmen en houdt altijd zijn nek in een rechte hoek. De bevederde toendra kan niet duiken, dus het vangt voedsel op het wateroppervlak. Het voedt zich met kreeftachtigen en andere mariene bewoners van ondiep water. Deze vogel is heel gemakkelijk te onderscheiden van andere vogels door een sonore, melodieuze stem (bijna als een jager, maar saaier), dus om te schieten betekent het om bewust te gaan voor stroperij.

oorsprong

Volgens het bewijsmateriaal en de documenten verscheen deze familie van eendenvogels, waaronder de kleine zwaan, in de Mioceense periode. Geografisch gezien gebeurde dit in Europa of in het westelijke deel van Eurazië. Geleidelijk kozen de vogels de toendra en trokken ze de aandacht van biologen. Zelfs vandaag de dag blijft deze vogel slecht begrepen.

verschijning

Door zijn esthetische kenmerken lijkt dit lid van de eendenfamilie op een wilde zwaan. De lichaamslengte van een toendra-zwaan kan variëren van 115 cm tot 127 cm .Tegelijkertijd varieert de spanwijdte van 170 cm tot 200 cm. Gemiddeld weegt een toendra bevederd tot 5 kg.

Dit is een zeer mooie vogel, waarvan het verenkleed wit is. De snavel van de zwanen van dit ras is zwart. En aan de basis van de snavel is er een stevige gele kleur, die duidelijk zichtbaar is op amateur- en professionele foto's.

eten

De westelijke toendrazwaan geeft de voorkeur aan plantenvoeding: waterplanten, gras, bessen. Een kleine oostelijke vogel kan ook profiteren van ongewervelde waterdieren of kleine vissen. Jongeren voeden zich met schaaldieren, kleine weekdieren en andere levende wezens, die van de bodem opstaan ​​door volwassen individuen. Ouders maken met hun poten specifiek oscillerende bewegingen, zodat waterdieren van de bodem opstijgen en dienen als voedsel voor de kuikens.

reproduktie

De kleine zwaan begint zich te vermenigvuldigen op de leeftijd van 2-4 jaar. Zwanen kiezen hun partner voor het leven. Voor het leggen van eieren komen vogels in het warme seizoen (lente) aan en vestigen zich op een meer of rivier. De constructie van het nest is volledig de verantwoordelijkheid van het vrouwtje. In een leg kan worden van 1 tot 5 witte vruchten, die geleidelijk worden bedekt met bruine vlekken.

De incubatie van toekomstige nakomelingen verloopt beurtelings: het vrouwtje of het mannetje. Kuikens verschijnen over ongeveer een maand en na nog eens 1,5 maand staan ​​ze op de vleugel.

Fotogalerij

We bieden een paar foto's van een prachtige toendra-flyer in onze fotogalerij.

Foto 1. Vogel omringd door andere vogelsFoto 2. Zwanenhoofd close-upFoto 3. Vogel bij de vijver

Bekijk de video: Verschil tussen wilde zwaan en kleine zwaan (Juni- 2019).

Populaire Categorieën