Peganka - een ongewone pinto-eend

Pin
Send
Share
Send
Send


Peganka-eend of aas vandaag is een waardevolle trofee van vele jagers. En hoewel het een gewone watervogel is, is het op veel plaatsen het onderwerp van jacht vanwege het heldere verenkleed. Meestal bukken levens op zoutmeren, evenals in de baaien van de zeeën. Lees er meer over met ons.

Ras beschrijving

Peganka is een vrij grote eend, die een tussenpositie inneemt tussen gewone wilde eenden en ganzen. Tegenwoordig vertegenwoordigt het een zeer grote populatie, verdeeld in twee groepen. De eerste leeft in zoutwaterlichamen, bijvoorbeeld in Centraal-Azië, en de tweede groep woont in Rusland, bijvoorbeeld in de steppe-zone en steppe-zone in het zuiden van het land. Kiest ook de eilanden van de Witte Zee om te broeden.Bovendien hebben verschillende ondersoorten van deze eenden verschillen in hun manier van leven, ze produceren bijvoorbeeld een migrerend, gedeeltelijk migrerend en sedentair peganok.

Extern kenmerk

De Peganka-eend heeft een groot lichaam, maar zelfs een nek en benen die ongebruikelijk zijn voor deze vogels zijn vrij lang. Mannen bereiken gemiddeld een gewicht van 1,5 kilogram, vrouwtjes - 1,3 kilogram. Deze eend is gemakkelijk te onderscheiden van anderen vanwege de speciale kleur. Zoals veel experts zeggen, is deze kleur over het algemeen vreemd voor veel soorten wilde vogels.

De basis van het hele verenpak is wit. De kop van de mannetjes is geverfd in een felle zwarte kleur met een groene tint, vervolgens zijn het sternum en de schouderbladen roodbruin van kleur, in het midden van de buik en op de schouderbladen zijn er ook zwarte strepen. Omdat mannetjes niet veel verschillen van vrouwtjes in deze soort, is het grootste verschil de aanwezigheid van lichtgroene spiegels op de vleugels van de takken, evenals een opvallende groei van de pijnappelklier op de onderkaak, zoals te zien op de foto. De voeten van de vogels zijn roze.

reproduktie

Pups mannetjes worden veel later seksueel volwassen dan vrouwtjes. Zodoende is de eend al in het tweede levensjaar klaar om te paren, terwijl de mannetjes slechts 4-5 jaar oud zijn. Als de eenden sedentair zijn, begint de vorming van een paar in het vroege voorjaar, als de trekvogels - zelfs tijdens de winterkampen. Vervolgens wordt de hele periode van de vlucht van de eend bijgehouden door het paar en vliegen ze met dezelfde partner naar de nestplaatsen. Peganki keren vroeg terug naar huis, ze zijn al eind maart te zien aan de nog steeds met sneeuw bedekte oevers.

Hoewel het paar van tevoren door de vogels wordt gekozen en er slechts één is, dat wil zeggen, dat de mannetjes monogaam zijn, gedragen de drakes zich tijdens de periode van token erg actief. Hij trekt bijvoorbeeld demonstratief zijn nek op en begint zeer luide fluitende kreten uit te brengen. Ook zijn er vaak gevechten van mannen, meestal niet voor het vrouwelijke, maar voor het territorium.

Peganok leeft in de regel in koloniën, terwijl nesten ver van water kunnen bouwen. Vrouwtjes kunnen verlaten holen van dieren kiezen (vossen, dassen, haas) of zelf een soortgelijk gat graven. Ook, als een huis, kan een eend een holte of andere holtes van een boom bezetten. Binnenin wordt het vrouwelijke nest gelegd met droog gras en naar beneden. Het legt 8 tot 10 eieren, minder vaak 12. Echter, als gevolg van de frequente nabijheid van de locatie van de klauwen van verschillende vrouwen, kunnen gewetenloze moeders hun nageslacht in andermans nesten gooien. Daarom bebroedt en voedt een vrouwtje vaak meerdere broedsels.

Broedeieren duren 30-31 dagen, terwijl de man nooit het territorium van het nest verlaat. Wanneer het wijfje het hol verlaat om bij het reservoir te eten, bewaakt het mannetje op verantwoorde wijze de eieren. Terwijl het roofdier nadert, begint het zijn vleugels luid te klappen en vliegt het over het nest. Hoorend het alarm, keert het wijfje snel terug naar de koppeling terug.

Kuikens geboren uit de wereld stuurden onmiddellijk hun ouders naar de vijver. Maar vaak worden ze op deze weg gewaarschuwd door vele gevaren. Daarom zijn er zelfs nabijgelegen vogels in de buurt die proberen de kuikens te beschermen door hen naar het water te begeleiden. Na 40-50 dagen kunnen de kuikens vliegen.

stem

Peganka verwijst naar de luidruchtige soort eenden. Ze kunnen tot 12 lettergrepen per seconde produceren, dus meestal schreeuwen hun kreten als mooie trillers. De geluiden van mannen en vrouwen zijn heel verschillend. Dus, bijvoorbeeld, bij het zorgen voor een partner, geeft een woerd het vaakst een fluitje, vergelijkbaar met "du-du-de-du ...". Hij kan ook dove, kokhalzende geluiden maken "ha-ha-ha ...". Het vrouwtje antwoordt met een snelle en ononderbroken "gagaga ...". Wanneer het vrouwtje zich zorgen maakt, publiceert ze een meer uitgesponnen slogan "haak-haak ...". Maar het mannelijke schreeuwende gefluit "Ksyai-Ksyai ..."

Verspreiding en habitat

Meestal, behalve tijdens de periode van nestelen en broeden, spendeert eend peganka in het water en aan de oever van reservoirs. Dankzij vrij hoge poten en nek, over land, in tegenstelling tot veel andere wilde watervogels, bewegen ze snel en weten ze zelfs hoe ze moeten rennen. In deze peganka lijken veel op ganzen. Vlieg recht maar langzaam. Als ganzen tijdens de vluchten gaan ze wiggen, zoals op de foto.

Tegenwoordig is dit type eend het meest te vinden in het westelijke deel van Europa (de zeekust), in de zuidelijke zones van Zweden en op de Britse eilanden. Kies in het noorden de kust van de Witte Zee. Maar de grootste populatie van peganok vandaag is te vinden in de steppe-zone van Rusland, aan de noordelijke kusten van de Zwarte en Azovische zeeën. En ook in delen van Centraal-Azië.

Tijdens de rui maken peganka seizoensmigraties, waar ze 25-30 dagen blijven terwijl ze niet kunnen vliegen. Dat is de reden waarom de meeste volwassen vogels wegvliegen nog voor hun jongere volwassen worden. De favoriete plekken tijdens de rui voor peganok zijn in de delta van de rivier de Elbe en de Weser, hier in augustus worden tot 100 duizend exemplaren, evenals de Engelse Bay Bridgewater gevonden. Nadat de rui is voltooid, keren de vogels terug naar hun voormalige broedplaatsen.

eten

Peganka kiest dierlijke producten als voedsel. Dit kunnen kleine weekdieren zijn, en schaaldieren, insectenlarven. Natuurlijk voeden eenden in verschillende gebieden zich met verschillende feeds. In het noorden eet peganka bijvoorbeeld vaak slakken, maar in de Zwarte en de Azovische Zee vormen Artemia kreeftachtigen en muggenlarven de basis van hun dieet.

Ze kunnen ook fry en kaviaar eten. In de winter worden plantaardige delen toegevoegd aan het menu als een extra bron van voedingsstoffen. In tegenstelling tot de meeste watervogels eenden, weet peganka niet hoe te duiken.

Pin
Send
Share
Send
Send


Загрузка...

Загрузка...

Populaire Categorieën